15 februari 2010

Lammrack


Lamm är egentligen otroligt lättlagat och detta kändes både lite lyxigare och inte för svårt - En perfekt kombination! Bra bjudmat dessutom, tillsammans med potatisgratäng med färsk rosemarin i. Receptet ar beraknat för 2-3 personer, det ar ju inte så mycket kött på varje ben.

Du behöver:

ca 800 gr lammrack, 6-8 ben
1 msk osötad grov fransk senap
1 msk ströbröd
2 msk finhackad färsk rosmarin
1 finhackad eller pressad vitlöksklyfta
1 msk grovmalen eller stött svartpeppar
grovt salt
0,5 dl olivolja
1,5 dl torrt vitt vin
1 dl vatten
ev Worchestershiresås
1 liten charlottenlök, finhackad
ca 200 gr skogschampinjoner, eller annan svamp, i ganska tjocka skivor
Färska rosemarinkvistar

Sätt ugnen på 200 grader. Låt lammet stå i rumstemperatur minst 20 minuter före tillagning.

Blanda ströbröd, rosmarin, peppar, vitlök och salt i en liten skål. Bred senap över den köttiga, feta, delen av lammet (Ovansidan eller vad man ska säga.) Pressa ströbröds- och kryddblandningen över senapen och tryck lite extra så att det verkligen fastnar.

Hetta upp olivoljan i en ugnssäker stekpanna och stek lammet på runt om, ca 3 minuter/sida eller tills det fått fin färg. Lägg lammet med köttsidan uppåt och tillsätt lök, svamp, ett par rosemarinskvistar och ungefär 1/2 dl vin och sätt in pannan i ugnen.

Stek ca 13-15 minuter (för mediumrare. Längre om du vill ha mer vällagat kött, men glöm inte att det kommer att eftersteka lite när det kommer ut ur ugnen också) i ugnen. Ta ut pannan, lägg upp köttet på fat eller skärbräda och tälta-över med folie. Låt stå i ca 10 minuter.

Häll under tiden resterande vin, vatten samt ett par droppar worchestershiresås i stekpannan och vispa upp botten på bannan. Ställ in i ugnen och koka ner ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Sila ev av skrap och lök, så att skyn blir renare, men det behövs inte om man inte vill.

Skär upp köttet i kotletter och servera med sky, svamp, potatisgratäng och ångkokt färsk sparris.

Inspiration: Williams-Sonoma's Entertaining


Eat well, cook good food and stay in touch

Inga kommentarer: