15 februari 2010

Potatisgratäng med färska örter


Det här är nästan världens godaste, och enklaste, potatisgratäng! Den innehåller ingen ost, men om man vill kan man lägga på lite riktigt god riven ost mot slutet. Det är ju inte direkt ett magert recept, men man behöver ju inte äta det så ofta ;-).

Jag gör faktiskt aldrig vanlig potatisgratäng längre, sedan jag hittade det här receptet.

6 stora fasta potatisar
4-6 vitlöksklyftor
7 dl vispgrädde
ca 1/2 dl färska, finhackade, örter ex salvia (just salvia är faktiskt otroligt gott), rosmarin eller timjan.
Salt och grovmalen svartpeppar

Skiva vitlöken ganska fint och blanda vispgrädde, vitlök, örter och ganska ordentligt med salt och peppar i en kastrull. Låt koka upp och sedan sjuda på svag värme i 15 minuter.

Skiva under tiden potatisen i 1/2 cm tjocka skivor. Använd gärna matberedare för jämna skivor (Jag använder min mandolin och det måste väl också vara en av världens bästa köksredskap som man inte tror att man behöver men sedan inte kan leva utan :-)) och lägg i överlappande rader i en smord ugnssäker form. Salta och peppra ev lite extra.

Häll över den varma grädden. Det ska precis täcka potatisen, gör det inte det så häll på lite mer grädde. Täck med folie. Hit kan man förbereda upp till ett par timmar i förväg.

Grädda i 200 grader i ca 30 minuter. Ta av foliet och fortsätt grädda tills gratängen har fått fin färg och potatisen är mjuk, men fortfarande håller formen. Låt gärna stå i 5 minuter före servering.

Eat well, cook good food and stay in touch

Inga kommentarer: