24 oktober 2008

Milk Chocolate Oatmeal Cookies

Regnig fredag här i västerled, så då får man muntra upp sig med lite kakor :-). Ett nytt provrecept från en liten kakbakbok som jag hittade i mataffären. De blev en stor succe i hela familjen, till och med prinsessan som först fick en skrikattack av att det skulle vara havregryn i, åt två stycken. Kakorna blir nästan lite knäckigt havreflarniga runt kanterna, men mjuksega innuti.



I min ugn var 10 minuter ganska lagom baktid, annars blev kanterna för bruna, men ugnsvärme kan ju variera. Det står i receptet att det ska bli 3 dussin kakor, men vi fick inte ihop fler än ett drygt 20-tal, så jag antar att jag gjorde mina lite för stora.

3 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk mald kanel
1/4 tsk salt
175 gr smör, rumstempererat
2 dl (packat) farin socker
0.9 dl socker
1 1/2 tsk vaniljessence
1 stort ägg
2 msk mjölk
350 gr mjölkchokladchips (eller grovhackad mjölkchoklad)
2,5 dl havregryn
1 dl russin (valfritt)

Värm ugnen till 200 grader. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, kanel och salt i en separat skål. Rör smör, farinsocker, vitt socker samt vanilj smidigt och luftigt i hushållsassistent eller med elvisp. Tillsätt ägget. Vispa. Blanda i mjölblandningen och mjölk, lite i taget, under omrörning/vispning. Rör ner havregryn, choklad och ev. russin.

Klicka ut smeten med matsked i runda "toppar" på bakplåtspappersklädda plåtar. Grädda 10-14 minuter, eller tills dess kanterna är lite bruna och knapriga, men mitten av kakorna fortfarande är mjuk. Låt svalna 2 minuter på plåten, låt sedan svalna helt på bakgaller.


Källa: Best loved cookies från Nestle


Eat well, cook good food and stay in touch

1 kommentar:

Anonym sa...

Åh jag som precis letade efter kakrecept!! Toppen, här ska testas!!