26 oktober 2008

Brödbak

I dag blev det på-en-höft bröd, ungefär enligt följande:

1 påse torrjäst (man kan ju ta färsk jäst om man bor i Sverige, jag bakar på svensk torrjäst)
5 dl vatten
ca 0,25 dl matolja
ca 0,25 dl baksirap
2-3 msk brödkrydda
1/4 tsk salt
1 dl linfrön
1 dl solrosfrön
ca 6 dl whole wheat mjöl (är det fullkornsmjöl på svenska? Vad kallar man grovt vetemjöl?)
ca 6 dl vetemjöl

Lägg torrjäst, matolja, brödkrydda, salt, sirap och ca 2 dl vetemjöl i en bunke. Tillsätt varmt (ung 40 grader, dvs varmare än fingervarmt, om man använder torrjäst) vatten. Jag bakar med matberedare, så sedan satt jag på den på låg hastighet och tillsatte resten av mjölet, linfröna samt solrosfrön, lät den knåda i kanske 5-6 minuter och satte den sedan på jäsning.

Låt jäsa 40 minuter och baka sedan ut degen till ett stort bröd. Jäs ytterligare 30 minuter och grädda sedan 15 minuter i 250 grader, sänk värmen till 150 och grädda färdigt, ytterligare ca 35 minuter.



Eat well, cook good food and stay in touch

Inga kommentarer: