3 februari 2011

Marocko-inspirerad kyckinggryta


Ett mycket lyckat egen-experiment får jag nog lov att säga, om jag får säga det själv :-). Jag hittade inget recept som jag tyckte var helt rätt, så det blev lite höftande här, och lite höftande där. Därför är alla mått ungefärliga, men det är å andra sidan det jag gillar med matlagning och recept, att man smakar sig fram tills man är nöjd. Så höfta på, om ni vill!

Du behöver (till ca 6 portioner)

 10 kycklinglår, skinn- och benfria
3/4 stor, eller en hel mindre, lök, relativt grovhackad
4 vitlöksklyftor, finhackade
1-2 torkade chilipeppar (Jag använde en relativt stor och stark sort som heter New Mexico chilis), hackade
2 dl apelsinjuice
1 tsk chilipulver
2 kanelstänger
1 lagerblad
1/2 tsk grovkrossade kardemummakärnor
1/2 tsk spiskummin
1 krm kryddpeppar
1-2 påsar saffran
salt och svartpeppar
Tony Chacheres-krydda till kycklingen
1 påse torkade aprikoser
en näve russin
cashewnötter efter smak och tycke
olivolja att steka i

Couscous
5 dl fullkorns couscous (smakar exakt likadant som vanligt, och så får vi i oss lite fibrer, kom igen!)
5 dl kycklingbuljong (för ev amerikanska matlagare så körde jag med Swanson's chicken broth)
1 påse saffran
1 burk med kikärtor, sköljda
2 msk olivolja, salt och pepar

Hetta upp olivolja i en tjockbottnad gryta (jag använder en emaljerad gjutjärnsgryta, en sk dutch oven). Fräs upp lök, vitlök och den hackade, torkade chilin. Det ska inte brynas, bara mjukstekas. Tillsätt alla kryddor och stek ytterligare ett par minuter, för att alla aromer riktigt ska komma ut och blandas. Häll ur blandningen ur grytan i en skål.

Häll i lite mer olivolja i grytan, om det behövs, och låt den bli riktigt het (men akta, för olivolja bränns mycket lättare än vanlig olja, och vi ska bara laga mat, inte elda upp köket här). Krydda kycklinglåren på varje sida och lägg i dem, med skinnsidan nedåt (eller ja, de har ju inget skinn, men sidan där skinnet skulle ha varit då.) och stek ett par, tre minuter. Vänd och stek andra sidan lika länge, eller tills de fått lite färg.

Tillsätt lök- och kryddblandningen och rör runt allting. Häll över apelsinjuicen och tillsätt hälften av aprikoserna. Låt koka upp, lägg på ett lock och sjud på ganska svag värme i ca 1 timme. Tillsätt resten av aprikoserna och russinen och fortsätt koka ytterligare 30 minuter.  Vid det här laget ska kycklingen vara så mör, att den delat sig i en massa småbitar. Om inte, så dela kycklingen med en gaffel till mer stimmlade bitar, så stora du nu vill ha dem. Rör ner cashewnötterna precis före servering. Grytan kan med fördel tillagas dagen före och stå till sig över natten i kylskåpet, men vänta med nötterna då tills grytan hettas upp igen, det är godare om de är lite knapriga, än mjuka. Men det är kanske en smaksak.

För couscouset, så kokar du upp kycklingbuljongen och tar kastrullen av värmen. Rör ner olivolja och saffran, kikärtor och couscousgryn. Låt stå i ca 5 minuter (eller hur länge det säger på paketet). Fluffa runt med en gaffel och smaka av med salt och peppar.



Eat well, cook good food and stay in touch

Inga kommentarer: