4 januari 2011

Vit chili med kyckling



Egentligen är väl titeln inte helt rättvis, för den här chilin blir faktiskt mer grön än vit, men jag tror att alla chilisar som inte innehåller tomat, definieras som "vita".

I vilket fall blev den här chilin genast en favorit på både vanliga receptlistan och vardagsmatslistan. Lättlagad och tillräckligt god för att kunna vara både vardagsmat och informell bjudmat. Det som tar lite tid är att hacka lök och pepparfrukter, men har man en matberedare så går det ju väldigt fort. Det här blir kanske lite mer som en soppa/gryta än den klassiska chilin, men man kan variera hur tjock den blir lite grand med koktiden och hur mycket av blandningen som man mosar, eftersom det är själva bönmoset som reder av chilin och "tjockar" den. Jag råkar gilla grytor bättre än soppor, så för oss blev det perfekt.

Styrkan går också att variera med antal jalapenos och/eller hur mycket kärnor och chilimembran man använder. Servera med färsk hackad koriander, gräddfil (sour cream), röd lök, tärnad avokade och ev en extra limeklyfta. Med ett gott bröd är måltiden komplett.

Du behöver, till 4 personer:
1 medelfint hackad gul lök
2 poblano pepparfrukter*, urkärnade och finhackade
2 jalapeno pepparfruktor, urkärnade och finhackade
4 stora vitlöksklyftor, finhackade
2 tsk spiskummin
1 burk, avsköljda, vita cannelini bönor (400 gr)
7,5 dl kycklingbuljon (am chicken stock)
1 grillad kyckling
saften från 2 limefrukter
1 dl finhackad koriander
salt, peppar och olivolja

Ta bort skinnet från den grillade kycklingen. Bena ur den, och skär köttet (eller riv ännu hellre isär det med fingrarna) i munsbitstora bitar (Okej, alla har ju olika stora munnar och tar olika stora tuggor, men lagom stora då, det ska bli ca 7-8 dl kött).

Hetta upp olivolja i en tjockbottnad gryta. Stek lök och pepparfrukter över medelstark värme i ca 6-8 minuter, eller tills de är mjuka, men inte bruna. Tillsätt vitlök och spiskummin och stek blandningen i ytterligare 30 sekunder (det gör att smakämnena i spiskumminen får blomma ut innan man tillsätter vätska). Häll i buljong och bönor. Låt koka upp.

Häll av ca 5 dl av bönblandningen och kör i mixer tills dess det är helt slätt. Häll tillbaka puréen i kastrullen med övriga blandningen och koka upp igen. Småkoka på medelstark värme i ung ytterligare 10 minuter, eller tills dess lök och pepparfrukter är mjuka.

Rör till sist ner kycklingen, limejuicen och den hackade koriandern och sjud ytterligare 2 minuter, eller tills dess kycklingen är genomvarm. Salta och peppra efter smak och servera med tillbehören ovan.

*Om man inte hittar Poblanos i affären kan man byta ut dem enligt följande: 1 medelstor grön paprika + 1-2 msk finhackad jalapeno (ung 1/2) per Poblano. Byt dock inte ut mot torkade (sk anchos).

Ursprung: cooksillustrated.com


Eat well, cook good food and stay in touch

1 kommentar:

anna's kitchen sa...

Sitter och läser igenom recept efter recept och blir alldeles lycklig. Oj så mycket gott det finns här, kul!