3 januari 2011

Glögginkokta Päron med stjärnanis-sabayon

Detta var Juldagens efterrätt 2010. Vi firade amerikansk juldag hos goda vänner, och jag skulle ta med desserten, och detta blev perfekt, lätt och fruktigt och inte allt för sött, efter att ha avnjutit fylld oxfilé, vitlöktsstekta potatisar och de obegripliga gröna bönorna som amerikanarna envisas med att ta fram i tid och otid.

Sabayonnen blev sjukt god! Just blandningen mellan det mousserande vinet och lakritssmaken av stjärnanisen var jättegod. Och där stjärnanisen tog upp det kryddiga i glöggen, kompletterade vinet med fräshhet. Det enda jag funderar över till nästa gång är om det går att få päronen genom"röda" av glögg? Jag kokade dem på förmiddagen och lät dem svalna i lagen hela dagen, men ändå så var de bara röda en liten bit in. Kanske om man "prickar" dem före, med en gaffel eller liknande? Goda, var de ialla fall, rakt igenom.

För sex personer behöver du:

6 fasta päron, skalade men med stjälken kvar. Skär av en liten bit på botten av frukten så står de lättare och snyggare
ca 1 liter glögg
1 dl socker
1 kanelstång
skalet från 1 apelsin, finrivet
skalet av 1 citron, finrivet

Sabayon
1,5 dl strösocker
1 dl mousserande vitt vin eller champagne
4 msk färskpressad citron
2-3 stjärnanis

4 st äggulor

Häll glögg, socker, kanelstång och citrusskal i en ganska djup kastrull och koka upp. Ställ, eller lägg, i päronen så att de är täckta till största delen med glögg. Låt sjuda på svag värme ca 20-30 minuter, eller till päronen känns genommjuka, men inte mosiga och vänd dem försiktigt ett par gånger under koktiden. Låt sedan svalna i glögglagen, gärna över natten eller minst 6 timmar.

Koka upp vinet/champagnen, socker, citronsaft och stjärnanis i en kastrull och sjud tills sockret löst upp sig. Låt svalna. Plocka ur stjärnanisen och häll över blandningen i en väremfast skål. Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten, eller i vattenbad om du hellre vill det, vispa i äggulorna en i taget och vispa sedan kraftigt tills såsen tjocknat. Akta så att såsen  inte blir för varm, för då skär den sig lätt, den ska inte koka.

Ta försigt upp päronen ur lagen, och ställ på individuella tallrikar på en spegel av Sabayon. Servera resterade sås vid sidan av och garnera ev med en liten myntakvist.

Eat well, cooks good food and stay in touch

Inga kommentarer: