27 september 2010

New York-style crumbcake


 Det här är nog en av mina favoritbak faktiskt, det blev jättegott! Själva kakan, som är som en sockerkaka med liksom inbakade bitar av ja, annan sockerkaka... Näe, jag kan inte förklara, men jag hade i alla fall letat runt väldigt länge efter ett sådant här recept och blev så glad, så glad när jag hittade det. Ni får pröva själva, jag törs lova att ingen blir besviken.

Jag vet inte vad som är så New Yorkigt med det här, mest påminner den om "bara" crumb cake, som de har på Starbucks här i USA. Inte för att det gör den mindre god på nåt vis, men om nu utifall någon undrar, så kan jag inte svara på det.

Du behöver:

För själva "crumben"
125 gr smör, smält och fortfarande varmt
0,8 dl strösocker
0,8 dl brun farin (brown sugar för oss amrisar)
1 tsk malen kanel
4,5 dl extra fint vetemjöl (Kan det vara vetemjöl special i Sverige? Här heter det i alla fall cake flour.)

Till kakan
3 dl extra fint vetemjöl
1,25 dl strösocker
1/4 tsk bikarbonat (baking soda)
100 gr smör, skuret i ung 6 mindre bitar, lite mjukare än kylskåpskallt
0,8 dl filmjölk (buttermilk)
1 stort ägg, plus 1 äggula
1 tsk vaniljextrakt
Florsocker till garnering

Börja med att göra i ordningen toppingen: Rör ihop det smälta smöret med farinsocker, strösocker och kanel i en mellanstor bunke. Tillsätt mjölet och rör tills dess det är en ganska lös, men ändå håller ihop, deg. Låt svalna till rumstemperatur ca 10-15 minuter. Gör iordning själva kakan under tiden.

Sätt på ugnen på 170 grader. Täck under tiden en 20 cm x 20 cm form med smörpapper eller folie, och låt  det hänga över kanterna (Då är det lätt att lyfta ut hela kakan ur formen när den är färdig och ska serveras). Smörj formen med lite smör eller non-stick spray.

Blanda mjöl, bakpulver och socker i en skål. Tillsätt smöret, en bit i taget, och vispa/rör tills smöret är i småbitar och det ser ut som små smulor allting. (Jag använder som alltid min KitchenAid med "paddeln". Elvisp eller matberedare funkar också.) Tillsätt filmjölk, ägg, äggula och vanilj och fortsätt vispa tills dess smeten är ljus ioch fluffig, ungefär 1-2 minuter på medelhög hastighet. Skrapa ner kanterna ett par gånger under vispningen, så att allting blandas ordentligt.

Häll ner kaksmeten i den smorda formen och släta till ytan med en slickepott eller stekspade. Ta den svalnade toppingen och dela i ungefär ärtliknande bitar. De ska inte vara mindre än så, men de behöver inte vara helt runda heller. Fördela över kaksmeten, börja i kanterna och jobba inåt så att det inte blir för mycket bitar i mitten och tryck inte ned bitarna i smeten, låt dem bara ligga på ytan, de kommer att sjunka ner under gräddningen och trycker man ner dem, så hamnar de på botten istället.

Grädda i 35-40 minuter i mitten av ugnen, eller tills dess en provsticka är torr om man sticker ner den i mitten. Låt svalna på galler i minst 30 minuter. Ta ur kakan ur formen före servering, skär upp i fyrkanter och pudra slutligen ett ordentligt lager med florsocker över.


Eat well, cook good food and stay in touch.


Källa: Cooksillustrated.com

Inga kommentarer: