1 juni 2010

Mandelrutor med persika och kokos

Vi var bortbjudna på BBQ och jag var "beordrad" att ta med efterrätt. Till 30 personer. Vad gör man då?

Jo man tager vad man har sig och uppfinner en efterrätt med lite inspiration här och lite inspiration där. Det blev perfekt ta-bort-mat och det var perfekt att äta utan att behöva tallrikar, skedar eller nåt mer än bara en servett.

Och så blev det mycket uppskattat. Inte minst. Tyvärr blev det inte nån fotografering, men det blir nästa gång. Receptet är till en stor långpanna, men går bra att halvera om man inte vill göra så mycket.

Du behöver:
Mördegsbotten
5,5 dl vetemjöl
225 gr smör
ca 0,5 dl strösocker

Fyllning
250 gr mandelmassa
225 gr smör
2 dl vetemjöl
4 ägg
1,5 tsk bakpulver
1 burk konserverade persikor, skurna i bitar

Kokostäcke
150 gr smör
1,5 dl strösocker
200 gr kokosflingor
5 msk vetemjöl
5 msk mjölk

 Blanda ihop ingredienserna till pajbotten i en matberederare eller för hand. Se till att smöret är riktigt kallt. Låt vila ca 15-30 minuter i kylskåp.

Sätt ugnen på 200 grader. Klä en långpanna med två bitar smörpapper som läggs omlott. Tryck ut mördegen i pannan (man kan också kavla ut den, men jag är inget bra på att få mördegar att hålla ihop så jag tryckte med fingrarna.) ganska tunnt. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter, eller tills kanterna är lätt ljusbruna. Ta ut ur ugnen och låt svalna en stund medan du gör fyllningen.

Riv mandelmassan och blanda smör och mandelmassa till en jämn smet. Jag använde min hushållsassisten och då räckte det med att dela mandelmassan i småbitar. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör tillsist ned mjöl och bakpulver (blanda ihop dem först). Bred ut smeten över botten i långpannan och tryck ner persikobitar jämnt över plåten. Grädda i ca 15 minuter.

Medan kakan gräddar, rör du ihop kokostäcket. Smält smöret i en kastrull och tillsätt alla ingredienser utom kokos. Låt koka ett par minuter på svag värme och rör sist ner kokosen. Ta ut kakan ur ugnen och bred över täcket. Fortsätt grädda ca 10-15 minuter till, eller tills kokostäcket har fått fin, lite krispig, färg.

Ta ut pannan och dra ur kakan med hjälp av smörpappren, så att den svalnar utanför pannan. Skär i lagom stora rutor innan den kallnat helt (då blir det svårt att skära kokostäcket som stelnar lite). Servera rumstempererade eller kalla.

Eat well, cook good food and stay in touch

Inga kommentarer: