19 maj 2010

Onsdagsrecept: Crab Cakes med Adobochilesås


Crab cakes är något jag ofta beställer på restaurang när vi går ut och äter. Rätt tillagade är det alldeles något fantastiskt gott. Tyvärr är det ofta lika trist och stabbigt, med betydligt mer ströbröd än krabba, vilket kanske är förståligt med tanke på att krabbkött är ganska dyrt. Men inte desto mindre trist blir det för det.

Det verkar finnas lika många versioner av crab cakes som det finns krabbarter, men de har alla gemensamt att de innehåller krabbkött, naturligtvis, någon form av brödutfyllnad samt ägg. Smaksättningen är för det mesta förhållandevis mild, vilket jag också tycker att den ska vara så att krabbsmaken får dominera. Däremot var det väldigt gott att servera dem med den lite starkare sås som vi hade till, men då kan man också välja hur starkt man vill ha det.

Jag hade tänkt göra egna crab cakes ganska länge, innan jag i helgen äntligen fick tummen ur. Jag vet inte varför jag aldrig gjort det förr, men det har varit nånting som fått mig att tro att det var så himla svårt. Det var det nu inte alls, möjligtvis lite pill med hackande av ingredienser. Och så är de något svårstekta, de ramlade lätt sönder lite grand. Men det gjorde ingenting, så låt dig för all del inte luras av att "smeten" är så lös (och ta för guds skull inte mer ströbröd!! Ströbröd är ett otryg i för stora doser. Punkt slut :-))

I övrigt var det bara gott och receptet lät sig gärna fördubblas.

Du behöver:
500 gr krabbkött, rensat
2-3 salladslökar, finhackade
0,25 - 0,5 dl krossade saltiner eller andra lättsaltade kex (jag använde Ritz crackers)
1 ägg
0,5 dl majonnäs
1 tsk salt
saften av 1/2 citron
1 msk finhackad persilja eller koriander
1 tsk senapspulver
1/4 tsk vitlökspulver
en nypa cayennepeppar
svartpeppar efter smak
Mjöl till stekning
1-1,5 dl matolja/jordnötsolja till stekning

Blanda ihop alla ingredienser i en bunke och vänd ihop allting, snarare än rör, så att krabbköttet inte bara blir en massa. Smeten kommer att vara ganska lös.

Forma till biffar, 7 cm i diameter och 3 cm höga, och lägg på ett fat. Ställ i kylskåpet minst 30 minuter, upp till 24 timmar.

Hetta upp oljan i en stekpanna och sikta över lite vetemjöl över krabbkakorna. Stek i omgångar på  medelstark värme, tills biffarna är gyllenbruna ca 4-5 minuter/sida.

Servera varma med chilisåsen. Även remouladsås eller annan kall sås till fisk är gott till.

Adobocilisås

0,5 dl majonnär
0,5 dl gräddfil (sour cream)
2 tsk adobo cilis på burk, finhackade
1 finhackad eller pressad liten vitlöksklyfta
1 tsk limejuice
1 tsk finhackad koriander

Blanda alla ingredienser och låt stå kallt minst 30 minuter före servering, så att smakerna hinner blandas. Såsen kan också göras klar flera dagar i förväg och förvaras i kylskåp.

Eat well, cook good food and stay in touch

Inga kommentarer: