4 november 2009

Butternut squash soppa


Först och främst har jag inte minsta aning om var butternut squash heter på svenska, smörnötssquash låter inte helt riktigt ;-), så jag ber om ursäkt för den svengelska titeln. God och höstig soppa blev det i alla fall, och jag skulle gissa att det funkar bra med i princip vilken höstsquash som helst, även pumpa.

Du behöver (blir ca 4 portioner):
1 medelstor butternut squash
5 dl kycklingbuljong/fond (här köper man färdig på burk)
ca 2 dl vitt vin
3/4 - 1 dl vispgräddde
1 syrligt äpple
1 vitlöksklyfta
1/2 gul lök
1 krm cayennepeppar (mer eller mindre beroende på hur starkt du vill ha det)
1/2 tsk ingefära
1 krm muskotnöt
1 krm malda nejlikor
salt, peppar efter smak
olijolja

Sätt ugnen på 200 grader. Dela squashen på längden och ta bort kärnor och ev. trådar. Lägg i ugnssäker form med skurna sidan uppåt och häll över lite olivolja, samt salta och peppra. Rosta i ugnen tills dess köttet är mjukt när du sticker med en gaffel, ca 1 timme.

När det är en liten stund kvar på squashen river du äpplet ganska grovt (skala först) och hackar vitlök och vanlig lök grovt. Blanda lökar och äpple med alla resterande ingredienser i en kastrull och koka upp. Låt sjuda på svag värme ca 15 minuter eller tills dess butternut squashen är färdig.

Gröp ur squashhalvorna med en sked (det ska gå lätt om den är riktigt färdig) och lägg i en mixer. Häll över buljongblandningen och kör alltihop slätt. Tillsätt ev mer vätska (valfri) om det är för tjockt och smaka av med kryddor till önskad styrka och smak.

Servera med ett gott bröd.

Eat well, cook good food and stay in touch

Inga kommentarer: