Men jag kommer defintivt att göra den igen, så jag får komma ihåg kameran nästa gång. Det är en superfräsh och fruktig paj -perfekt både som sommarfika och efterrätt! Perfekt om man vill bjuda på något som inte är så fruktansvärt sött.
Du behöver:
Till pajdegen:
6 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
4 msk socker
225 gr kallt smör, skuret i småbitar
1/2-3/4 dl isvatten
Blanda ihop alla torra ingredienser i en skål (använd helst matberedare, det går hundra gånger snabbare och smidigare). Hacka ner smöret tills dess det är en grynig massa. Tillsätt tillsist det kalla vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Forma degen till en oval och låt den vila inplastad i kylskåpet 1 timme, eller över natten.
Fyllning:
600 gr rensade jordgubbar
1 1/2 dl socker
3 tsk maizena mjöl (cornstarch)
1 stor äggula
1 msk vatten
1 msk kallt smör i småbitar
Ta ut pajdegen ur kylen och kavla ut den till en cirkel på en bakplåtsklädd plåt, ca 25 cm diameter (Det är inge rocket science, det är bara trevligt om den är lite oval och ojämn :-)).
Skär jordgubbarna i skivor på längden. Ta undan kantbitarna och ät upp, eller gör något annat med. Blanda jordgubbar, socker och maizenamjöl i en skål. Lägg sedan omedelbart jordgubbarna i runt mönster, lite överlappande, över pajbotten, men spara ca 2,5 cm degkant runt om.
Vik tillsist över degkanten över frukten runt om. Vispa ihop äggula och vatten och pensla degkanten med. Strö över ca 1 msk socker över kanten och klicka över smöret över jordgubbarna.
Grädda i 175 grader ca 40-45 minuter, eller tills pajdegen ser gyllenbrun ut. Här kan jag ju också tillägga av egen erfarenhet att det är MYCKET bra att lägga folie eller liknande under plåten med pajen på, för den rinner gärna en hel del!
Servera ljummen med en god vaniljglass.
Källa: marthastewart.com
Eat well, cook good food and stay in touch
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar