1 juli 2009

Onsdagsreceptet: Potatissallad

Det finns ett par saker i matväg som jag får sommarkänslor av bara jag tänker på dem. Det ena är små söta jordgubbar. Det andra är färskpotatis.

Eftersom jag inte gillar att joxa till jordgubbar när det inte finns någon annan tid på året som de är godare än nu, så finns det inte så mycket att skriva om dem. Behövs inget socker, men gärna lite vispad grädde - Jag tror nästan jag skulle kunna äta det varje kväll och ändå aldrig tröttna.

Färskpotatisen har jag lite lättare att greja med. Så det gör jag, när jag tröttnar på smörklick och dill. Nu har jag blivit småbesatt av potatissallad på färskpotatis. Hur enkelt som helst, särskilt sedan jag dessutom hittade en creme fraiche med smak av dragon, honung och senap. Då behöver jag nästan inte göra nåt alls själv, om jag inte vill. För det går precis lika bra med naturell creme fraiche och så dijonsenap. Honung kan jag vara utan, fast det var gott det med.

15-20 små färskpotatisar, ungefär i storlek så att de blir två små mumsbitar om man delar dem på hälften
1/2 burk lätt creme fraiche med dragon, senap och honung
1 kruka/knippe färsk dragon
1 liten näve vardera gräslök och färsk oregano
salt och peppar efter smak
3 msk äppelcidervinäger
2 msk olivolja

Koka potatisen i saltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av och svalna lite (men inte helt). Dela i lagom stora bitar och blanda med vinäger, olja och lite salt och peppar. Låt stå ca 15 minuter, eller tills dess det är rumstemperatur eller lätt ljummet. Hacka örterna under tiden och blanda ned creme fraichen och örter med den ljumma potatisen. Blanda väl och låt stå minst 30 minuter, gärna längre, före servering så att alla smaker hinner blandas ordentligt.

Servera med fördel till grillat kött eller korv.


Eat well, cook good food and stay in touch

Inga kommentarer: