6 april 2009

Guacamole


Det finns nästan ingenting som är godare dip än riktigt god guacamole. Till tortilla chips, till tacos, till fajitas... Till i stort sett allt :-). Efter våra år i Houston, där det ju vimlar av TexMex restauranger och mat, har vi provat oss igenom otaliga varianter, somliga bättre än andra. Alla dock bättre än det mesta av det som i Sverige kallas guacamole.

Enligt mig, ska en riktig guacamole inte innehålla varken gräddfil eller vitlök och helst inte tomat heller. Styrkan ska komma från jalapenos och balanseras av syrligheten från färskpressad lime, sälta från flingsalt och den färska korianderns speciella smak.

Det är inte svårt att göra egen guacamole, så alla som brukar köpa påsvarianter bör genast sluta med det :-).

Du behöver:
3 mogna avokadofrukter
1/2 - 1 lime
1 scharlottenlök
1 jalapenopeppar
1 stor näve färsk korianer (säkert minst en kruka, gärna mer, om man köper svenskt)
Salt och peppar efter smak



Finhacka scharlottenlök, jalapeno (beroende på hur starkt man vill ha det, kan man ta bort kärnor och membran, det är där styrkan sitter) och koriandern. Gröp ur avokadon och mosa med en gaffel i en skål. Blanda ner lök, jalapeno, koriandern och pressa ner limejuice (börja med en halv lime och öka gradvis om du vill ha mer, man får smaka sig fram). Salta och peppra efter smak.

Om man inte ska servera guacamolen på en gång, så kan man täcka över den med plastfilm som man lägger på och plattar till lite, så att det blir lufttätt. Då mörknar den inte.


Eat well, cook good food and stay in touch

2 kommentarer:

Anonym sa...

Låter spännande, men när jag blir sugen på den gröna guckan så är det ändå vitlöksvarianten med citron och persilja i som jag föredrar. Toppad med lite flingsalt.

Tanja sa...

Det känns som att jag ska testa denna. Jag gör aldrig med gräddfil, sällan med vitlök. Däremot med rödlök och tomater. Tar inte koriandern över smaken? Det låter mycket med en kruka nämligen...