28 mars 2009

Frijoles a La Charra - TexMex bönor


Jag fick ett mail från en kille som hade lagat Chicken Tikka Masala. Inte bara tyckte han att det blev gott (roligt!), men han undrade också om jag hade recept på en bönsoppa som han ätit när han ätit på Mexikanska restauranger i USA.

Det hade jag nu inte på rak arm, men jag tänkte på de bönor man brukar bli serverad på sådana restauranger och vilka det var han kunde mena. Vanligast är det ju med sk refried beans, men de är mer som ett bönmos och inte alls sopplika, så det kunde det ju inte vara. Däremot så kom jag att tänka på bönor som man fick på min favorit-texmexare i Houston, vilka inte bara var otroligt goda, utan även mycket sopplika.

Tänkt och gjort, jag hittade ett recept, jag modifierade lite och jag lagade. Jag vet inte om det är de här bönreceptet du letade efter, Martin, men gott var det i alla fall :-). Det blev en stor kastrull, så man borde säkert kunna halvera receptet om man inte ska ha en fiesta förstås!

Du behöver:

Ca 1 kg Pintobönor (Jag vet inte om det heter det på svenska också.)
750 gr bacon (MEN! Här tror jag att det blir godare med svenskt fläsk som är lite tjockare. Se till att det finns mycket fett bara)
1,5 dl finhackad vitlök
2,5 dl finkhackad lök
1 dl finhackad färsk koriander (cilantro)
2 msk spiskumin
2 msk chilipulver (inte chilipeppar, för gudsskull :-))
1/2 tsk chilipeppar
2 msk salt
Färskmalen svartpeppar
5 dl hackade tomater, gärna Roma
saften av en 1/2-1 lime
1,9 dl vatten
Vatten att blötlägga bönorna i

Blötlägg bönorna enligt anvisningarna på paketet (brukar ju vara över natten eller så). Häll av blötläggningsvattnet och skölj bönorna.

Skär baconet/fläsket i ca 2 cm stora bitar och stek i en stor kastrull. Stek tills det är riktigt krispigt. Lägg i vitlök, lök och 3/4 dl av den hackade koriandern. stek löken tills den är genomskinlig, men inte brynt.

Tillsätt kryddorna, utom saltet, bönorna och vatten. Låt koka upp och sänk sedan värmen så att det sjuder. Salta, men smaka av lite innan du häller i allt, så att det inte blir för salt.

Låt sjuda tills dess att bönorna är mjuka, ca 1-2 timmar. Rör ofta, så att det inte bränner på botten. Smaka av och ha ev i mer salt och kryddor om du tycker att det behövs.

Lägg i de färska, hackade, tomaterna, resterande koriander och pressa över limejuicen före servering.

Servera som ensamrätt, eller som tillbehör (i separat skål, för det är som sagt soppigt) till tex-mex inspirerat kött eller kyckling.


Eat well, cook good food and stay in touch

Inga kommentarer: