12 mars 2009

Amerikanska våfflorAmerikanska våfflor är, tycker jag, mer frukostmat än vad svenska "vanliga" våfflor är. Här kallas de ofta för "Belgian waffles" också, men eftersom jag aldrig varit i Belgien, kan jag inte uttala mig om sanningshalten i det.

Perfekta för brunch och frukost är de i alla fall. Gräddade i ett lite större våffeljärn (djupare liksom) än våra svenska, får de perfekta djupa håligheter att fylla med antingen lönnsirap, eller som här, en sorts färsk jordgubbssirap. Avsluta med en klick grädde! Vill man inte ha det så sött, är det gott att bara äta med färsk frukt, eller en fruksallad - det blir också mycket mindre kladdigt för små barn än sirap, kan jag lova av egen erfarenhet :-). Receptet ger 8-10 våfflor.


Du behöver:

5 dl vetemjöl (Man kan nyttiga till det med att byta ut 1/3 mot grahamsmjöl också)
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
4 stora ägg, dela gulor och vitor
2 msk socker
5 dl helmjölk
4 msk smält smör
1/2 tsk vaniljessens
smör eller non-stick spray till våffeljärnet.

Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål. Vispa ihop eggulor och socker i en annan skål, tills dess sockret har löst upp sig och äggvispet är ljust gult och fluffigt. Tillsätt mjölken, vanilj essensen och det smälta smöret och vispa ihop till en jämn smet. Häll till sist i mjölblandningen och rör runt/vispa tills det är nätt och jämt blandat. Om man vispar för mycket blir våfflorna lätt sega.

Vispa äggvitorna till ett hårt skum i en separat skål och vänd förstiktigt ned dem i smeten.

Hetta upp våffeljärnet och smörj det antingen med lite smör, eller non-stick spray. Häll i smet, va 1/2 - 1 dl beroende på järnets storlek och grädda tills våfflorna är gyllenbruna, oftast ca 2-3 minuter. Öppna inte våffeljärnet under den första minuten, då fastnar de lätt.

Servera med jordgubbssirap (nedan) och en liten klick grädde, eller traditionellt med vanlig lönnsirap och smör.

Jordgubbssirap (kan förberedas) - ca 6 dl
500 gr färska eller frysta (osötade) jordgubbar, skurna i bitar
2,5 dl socker
3 msk färskpressad apelsinjuice
1/2 tsk färskrivet apelsinskal

Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull och koka upp. Sänk värmen och sjuk tills dess jordgubbarna är mjuka och lagen har tjocknat och reducerat med ungefär hälften, ca 15-18 minuter (använder man frusna jordgubbar blir de säkert mjukare snabbare, men sockerlagen måste tjockna också.).

Servera såsen rumstempererad. Om man vill ha en tunnare sås, kan man sila såsen genom en finmaskig sil (liksom pressa den) och sedan låta såsen svalna.

Källa: Emeril Lagasse, Foodnetwork


Eat well, cook good food and stay in touch

1 kommentar:

Anonym sa...

Hello o Hi!
Har just landat i Sverige efter en fantastisk vecka i New York. Förra gången jag var där blev jag så förtjust i deras våfflor så på denna resan blev det ett inköp av ett eget järn! :) Toppen!!! Dock var jag lite orolig att jag inte skulle finna ett recept, men på första försöket så kom detta förslaget och det låter toppenbra. Så ikväll ska vi njuta Amerikanskt igen men hemma i Sverige. Tack för receptet!!
Lisa