I alla fall, rätten blev som sagt ok, men den stora behållningen var tomatsåsen. Som egentligen var lös som en soppa, eftersom couscousen skulle svälla i den. Jag tycker inte ens om tomatsoppa i vanliga fall (har en grej mot varma tomater, om det nu inte råkar vara köttfärssås, och inte ens det är jag galen i -även om det kan vara gott ibland.), men det här blev baske mig fantastiskt. Och inte så meckigt heller.
Du behöver
600 gr krossade tomater
1 liten lök, hackad
1 morot, hackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1/2 dl vitt vin, eller mer efter smak
2,5 dl clam juice (fråga mig inte ens vad det kan heta på svenska, eller om det finns i svenska affärer. Tyvärr. Det gör det säkert, och tala gärna om för mig vad det heter i såna fall :-)! Jag vet inte ens vad det egentligen är på engelska heller, nån form av juice/saft från musslor? Låter äckligt, men smakar fantastiskt i mat!)
3 dl vatten
3 msk olivolja
salt och färskmalen svartpeppar efter smak
Hetta upp oljan i en stekpanna tills den är riktigt riktigt het. Sänk värmen och lägg i lök, morot och vitlök och stek tills löken är mjuk men inte brun. Tillsätt tomatkrosset, clam juicen, vinet, salt och peppar efter smak och låt koka upp. Koka på medelsvag värme utan lock tills dess en del av vätskan kokat bort, ca 10-15 minuter. Man kan med fördel koka det längre, men då kan man behöva späda på med lite mer tomater (helst då passerade tomater, eller liknade, alltså utan bitar.). Här kan man alltså tillsätta vad man vill i skaldjurdform, om man bara vill ha en god pasta. För soppa, fortsätt läs.
Häll försiktigt över såsen i en matberedare eller mixer och kör till puréliknande konsistens. Tillsätt vattnet ett par msk åt gången tills du fått önskad soppkonsistens. Smaka av med ev mer salt och peppar.
Servera med lite finhackad bladpersilja och rivet citronskal strött över och ett gott vitlöksbröd.
Källa: Everyday Italian
Eat well, cook good food and stay in touch
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar