500g skalade valnötter.
2st röda paprikor.
1/2 tsk mald spiskummin.
1/2 finhackad gul lök.
50g sambal oelek (eller rödpeppar, chili, paprika efter smak)
4msk Ströbröd.
Salt efter smak
Olivolja
Mixa nötter och paprikabitar var för sig i en matberedare. Blanda ihop allt utom oljan. Tillsätt oljan, först droppvis och sedan i en tunn stråle under omrörning tills konsistensen blir "geggig". Smaka av.
Jag hittade ingen Sambal Oelek i vår mataffär, så jag smakade av med torkad rödpeppar och chili istället, samt lite paprika för rökighetens skull. Jag misstänker att jag därför behövde ta mera olja för att "gegga ihop" det, än om man hade använt rikgit Sambal, men det blev gott i alla fall. Det behövdes ganska mycket salt tyckte jag också. Röran blev bara ännu bättre av att stå över natten, så att smakerna riktigt hann blanda sig.
Vi åt röran som diptillbehör till flera smårätter, och dagen efter rullade jag in lite röra i rökt smörgåsskinka och det blev kanongott. Serveras annars som tillbehör till t.ex. kyckling, lamm mm.
Receptet ursprungligen från Tasteline.com
Eat well, cook good food and stay in touch
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar