Du behöver:
1,25 dl vatten
1/2 pkt torrjäst
125 gr smör
1 ägg, delat i gula och vita
2,5 dl mjölk
0,5 dl socker
1 tsk salt
10 dl mjöl
grovt salt eller socker-och-kanel-blandning
Värm vattnet till ca 45 grader och blanda med torrjästen. Låt stå i 10 minuter. Smält under tiden smöret. Blanda ner äggula, socker, salt, 0,5 dl av det smälta smöret samt mjölk i jästblandningen. Tillsätt mjölet lite i taget (använd gärna matberedare, om det inte är barn som ska göra det) och knåda ca 5 min eller tills degen känns smidig. Låt jäsa i 1 timme.
Tag upp degen på mjölat bakbord (vem har förresten bakbord idag, jag bakar på granitbänken :-)) och dela i 20 lika stora delar. Baka ut delarna till 20 kringlor och lägg på smord eller bakpappersklädd plåt. Pensla med äggvita uppvispad med lite vatten och strö över grovt salt eller socker&kanel.
Grädda i 225 grader ca 15 minuter. Pensla kringlorna med resten av det smälta smöret (som man antagligen får smälta igen) när kringlorna kommer ut ur ugnen. Njut!
Källa: Paula Dean
Eat well, cook good food and stay in touch
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar