11 januari 2009

Pretzels - Amerikanska kringlor

Den här förenklade versionen av tradionella mjuka amerikanska kringlor, kommer från en barnkokbok och är som allra godast nybakade, eller möjligtvis lite uppvärmda. En hit med barnen, både att baka och äta! Orginalkringlorna har grovt salt på sig och äts med fördel doppade i senap -Det låter knäppt, men det är faktiskt gott :-). Pröva också gärna med socker och kanel-varianten, smarrigt och kanelbulleaktigt.

Du behöver:
1,25 dl vatten
1/2 pkt torrjäst
125 gr smör
1 ägg, delat i gula och vita
2,5 dl mjölk
0,5 dl socker
1 tsk salt
10 dl mjöl
grovt salt eller socker-och-kanel-blandning

Värm vattnet till ca 45 grader och blanda med torrjästen. Låt stå i 10 minuter. Smält under tiden smöret. Blanda ner äggula, socker, salt, 0,5 dl av det smälta smöret samt mjölk i jästblandningen. Tillsätt mjölet lite i taget (använd gärna matberedare, om det inte är barn som ska göra det) och knåda ca 5 min eller tills degen känns smidig. Låt jäsa i 1 timme.

Tag upp degen på mjölat bakbord (vem har förresten bakbord idag, jag bakar på granitbänken :-)) och dela i 20 lika stora delar. Baka ut delarna till 20 kringlor och lägg på smord eller bakpappersklädd plåt. Pensla med äggvita uppvispad med lite vatten och strö över grovt salt eller socker&kanel.

Grädda i 225 grader ca 15 minuter. Pensla kringlorna med resten av det smälta smöret (som man antagligen får smälta igen) när kringlorna kommer ut ur ugnen. Njut!

Källa: Paula Dean

Eat well, cook good food and stay in touch

Inga kommentarer: