12 januari 2009

Grekisk lammstek

Vi hade gäster i fredags och då provade jag att göra det här, som det visade sig, jättegoda lammet. Tyvärr var det så gott att jag glömde ta foton också...

Vi åt det med pitabröd, grekisk sallad (tomat, gurka, oliver och fetaost) samt tzatsiki. Supergott!
Nästa gång ska jag pröva att grilla lammet istället för att göra det i ugnen, samt marinera över natten istället för bara en timme för att se om det kan få ännu mer smak.

Du behöver:
1 vitlökshuvud, klyftat och skalat
2 knippen färsk oregano, finhackat
1 citron, pressad
2 dl olivolja
1 lammstek (ca 2 kg), urbenad och uppskuren (butterflied)
Salt och färskmalen svart peppar

Finhacka hälften av vitlöken och strö över generöst med flingsalt. Mosa ihop salt och vitlök med långsidan av kniven till ett mos. Blanda i den finhackade oreganon och forsätt mos-hacka tills allt är som en blandad gröt. Lägg moset i en skål och tillsätt citronsaften, olivoljan samt salt och peppar efter smak. Skiva den återstående vitlöken fint.

Dela lammsteken på hälften, vertikalt, så att du har två stora bitar och skär bort ev extra fett. Gör små skåror överallt i köttet och peta ner den finskurna vitlöken. Gnugga in hälften av vitlöks- och oreganomoset över insidan på lammet och salta och peppra ev lite till. Rulla ihop lammbitarna horisontellt och läggihop. Bind med bomullstråd, så att det håller ihop och så att du har en bit. Häll över och klappa in resterande marinad. Marinera minst en timme, eller över natten, i kylskåp.
Hetta upp ugnen till 175 grader.

Ta ut köttet och torka av ev överflödig marinad, så att det inte bränns i ugnen. Tag en stor ugnssäker form/fat och ställ över två plattor (om du inte råkar ha en stor spis där pannan får plats på en platta förstås :-)). Hetta upp lite olivolja och stek lammet över stark värme, så att det får stekyta. Ställ in formen (med lammet i) i ugnen och fortsätt steka i ca 1 timme timm. Lammet ska fortfarande vara rosa inuti, så tänk på att alla ugnar är olika! Hellre för kort än för länge, är min devis, då det inte finns nåt tristare än överstekt kött.
Låt lammet stå i 10 minuter innan du skär upp det i tunna skivor.

Servera med pitabröd, tomater, salld och tzatsiki.

Källa: Tyler Florence, Foodnetwork.com

Eat well, cook good food and stay in touch

Inga kommentarer: