Men jag kokade min första egna julskinka i allafall minsann. Eftersom rimmad skinka inte finns att få tag på här i USA, i vanliga mataffärerna, så beställdes en över nätet och så kokade jag den själv. Visst kan man rimma sin egen skinka också, det gjorde tex vännen M i Houston förra året och den smakade alldeles förträffligt, men det verkar vara mycket meckande, som även den mest inbitne Marthaisten kan klara sig utan i december. Jag hade tänkt koka skinkan på spisen, men insåg snabbt att jag inte hade någon kastrull som var tillräckligt stor, så det fick bli i ugnen istället och det gick ju lika bra.
Jag körde den på svag värme, ca 150 grader i mååååånga timmar. Köttermometern skulle stå på 75 grader sa alla rådfrågade kokböcker, men jag var lite skeptisk, eftersom jag följt temperaturguider förr och köttet som kommit ut varit väldigt välstekt, om man säger så, så jag tog ut den redan vid 70 grader, tänkandes att den nog skulle eftersteka lite. Vilket den gjorde. Och blev torr. Inte dödligt, "det här var den torraste skinkan jag nånsin ätit"-torr, men för torr i alla fall för min smak, för jag gillar verkligen saftiga skinkor. Men med lite griljering var det inte något fel på julskinkesmaken i alla fall, så det var ingen större fara.
Däremot fick skinkan gå hädan tidigare än vi trott, då den började utveckla en mystisk gråfärgad, skiftande i regnbågsfärger, fläck mitt i själva skinkan, redan på annandagen. Jag har ingen aning om vad det var, om det var farligt att äta den eller inte, men vi tog definitivt inga chanser, då det såg minst sagt oapptitligt ut.
Eat well, cook good food and stay in touch
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar