8 september 2002

Lemon Meringue Pie

En klassisk amerikansk efterrätt/paj. Receptet är från Martha. Syrlig och frisk. Kan serveras med grädde och ev bär eller frukt om man vill, men lika god som den är för sig själv.

Pajdeg:
225 gr kallt smör
6 dl vetemjöl
½ tsk salt
3 msk socker
½ - 1 dl isvatten

Fyllning:
5 äggulor (spara vitorna till marängen nedan)
2 dl färskpressad citronjuice
6 msk maizenamjöl
2,75 dl socker
4 msk smör, i småbitar
5 dl vatten
2 msk finrivet citronskal

Maräng:
7 äggvitor
1,5 dl socker

Börja med pajdegen. Skär smöret i småbitar. Hacka ner smöret i mjölet, sockret och saltet. Skär med kniv, eller i matberedare, tills det är en grynig massa. Tillsätt isvatten, 1 msk i taget, tills det precis håller ihop. Knåda ihop till en degboll. Platta ut till en tjock rundel, lägg om plastfolie och låt vila i kylskåp 1 tim (degen kan även frysas i upp till en månad). Kavla ut till en rund platta som täcker en pajform (ca 25 cm i diameter), prica botten med en gaffel och förgrädda i 175 grader ca 20-25 minuter eller tills dess kanterna är lätt ljusbruna. Låt svalna.

Fyllning: Vispa ihop maizenamjöl, socker och vatten i en kastrull på hög värme. Tillsätt citronsaft och äggulor och låt koka ett par minuter tills smeten har tjocknat. Tillsätt rivet citronskal samt smör och vispa slätt. Häll den varma krämen i den avsvalnade pajformen och ställ kallt tills dess krämen har stelnat (ca 1 timme).

Sätt ugnen på 175 grader. Koka upp vatten i en kastrull och ställ en tätslutande skål ovanpå kastrullen. Vipsa äggvitor och socker med en elvisp tills dess smeten är varm och sockret har löst upp sig. Ta av skålen från vattenbadet och fortsätt vispa tills dess vitorna är toppiga och glansiga (ca 5 minuter). Bred över marängen toppigt på den svalnade pajen, med ett tjockare täcke mot mitten och sluttande ned mot kanterna. Var noga med att bre maräng in till kanterna, marängen krymper när man bakar den och då blir det glipor annars. Grädda 10-12 minuter eller tills dess marängen är ljusbrun, ev med lite mörkare "toppar". Ställ svalt minst en timme, eller till servering.

Eat well, cook good food and stay in touch

Inga kommentarer: