22 oktober 2005

En gryta till en man som inte gillar grytgrönsaker

Jag råkar vara gift med en man som inte tycker om de flesta varma grönsaker, framför allt inte morötter. Och i förlängningen tycker han heller inte vidare värst mycket om grytor. "Trist" och "påminner om den stora potatissvälten" blir reaktionen om man föreslår att en kalops vore kanske gott att göra till middag. Så vi äter aldrig kalops hemma hos oss. I de allra flesta grytor generellt ingår det ju dessutom grönsaker, väldigt ofta morötter, som är varma. Om man tar bort alla grönsaker i en gryta är det dessutom väldigt svårt att göra en gryta, det blir liksom bara kött kvar.

Men men, herr Dahlstrand råkar vara gift med en fru som tycker om inte bara kalops, utan även grytor i största allmänhet, så jag tog till stora tänkar(kock)mössan och komponerade följande gryta som är garanterat morotsfri. Åminstone i min version, om man vill kan man ju slänga ner vad man vill för grönsaker i, det blir säkert bara godare.

500 gr skinn- och benfria kycklingfiléer
1 liten röd lök
1 burk hela tomater
250 gr färska champinjoner
2 vitlöksklyftor
2 dl vitt vin
2 dl vetemjöl
salt, peppar, paprikapulver, cayennepeppar och en skvätt worchestershire sauce
Olivolja

Grovhacka löken och finhacka vitlöken. Skölj och dela champinjonerna i kvartar. Skär kycklingen i ganska stora bitar, ca 5 cm. Blanda mjöl och ordentligt med kryddor på en tallrik. Hetta upp olivolja i en gryta och vänd kycklingbitarna i mjölblandningen. Bryn kycklingen runt om på medelstark värme ca 5 minuter och lägg upp på en tallrik (OBS! Kycklingen är inte genomstekt).

Bryn lök och vitlök i grytan ett par minuter i lite mer olivolja och tillsätt champinjonerna. Stek champinjonerna mjuka, krama sönder tomaterna med händerna och tillsätt (UTAN spad). Häll på det vita vinet och låt koka kraftigt ett par minuter. Häll på ungefär hälften av tomatspadet och låt såsen småputtra tills dess att den har reducerat med ungefär hälften. Lägg tillbaka kycklingen i grytan, häll på resten av tomatspadet och koka under lock på svag värme 20-25 minuter.
Servera med ris.

Eat well, cook good food and stay in touch

Inga kommentarer: