15 oktober 2005

Morotskaka - Carrot Cake

Saftig, lite kletig... och nyttig förstås, den innehåller ju gudbevars hela 3 morötter. Och russin, inte att förglömma ;-). Eller som det stod i nån recension av morotskakor; "With this cake you won´t have any difficulties getting your kids to eat their vegetables"... Eh, ok, frågan är kanske om de nyttiga morötterna uppväger det faktum att det är tre ton smör i? Jaja, bara i Amerikat. Och man FÅR strunta i allt smör och bara njuta. Så god är den nämligen, den här kakan.

250 gram smör
1 dl matolja (INTE olivolja)
5 dl mjöl
5 dl socker
2 tsk bikarbonat
4 stora ägg
7,5 dl medelrivna morötter
2 dl ljusa russin
1/2 tsk salt
2 tsk kanel
1/2 tsk ingefära
1/2 tsk riven muskotnöt
1/2 tsk malen kryddnejlika
1 tsk vaniljextrakt

cream cheese frosting
1 pkt (225 gr) philadelphia cream cheese
125 gr smör
450 gr florsocker
1 tsk vaniljextrakt

Smörj och bröa två runda former (ca 23 cm diameter vardera). Rör smöret smidigt, tillsätt socker och vanilj och fortsätt vispa tills det är ljust och luftigt. Blanda mjöl, bikarbonat, kryddor och salt separat.
Vispa ner mjölblandningen i smöret alternerat med ägg. Rör tillsist ned morötter och russin och fortsätt vispa tills allt är väl blandat. Fördela smeten mellan de två formarna och grädda ca 30 minuter (eller tills en teststicka kommer ut torr) i 175 grader. Övergrädda INTE. Låt kakorna svalna ca 10 minuter i formen och stjälp sedan upp dem att svalna helt på bakgaller.
Rör under tiden ihop smör och philadelphia ost smidigt (går lättast om båda är rumstempererade) och tillsätt gradvis florsocker. Vispa tills det är en smidig smet och tillsätt tillsist vaniljen.

Lägg i hop kakorna när de svalnat helt med ett ganska tjockt lager frosting emellan och bred över resterande frosting över hela kakan. Ställ svalt en stund före servering.

Källa: Foodnetwork

Eat well, cook good food and stay in touch

Inga kommentarer: