18 augusti 2007

Blåbärspaj

Efter att Linds Skugge ägnat typ fem sidor blogginlägg i sin "Bloggbok 2005-2007" åt blåbärspajsrecept, så blev jag jag väldigt väldigt sugen på just detta. Men jag orkade inte gå och hitta hennes recept, jag duplicerade min egen variant från skärgårdsön i somras, som gjordes på devisen "här finns ingen kokbok så det får bli som det blir." Det blev gott!

275 gr smör
3 dl vetemjöl
1 dl socker
ett par msk kallt vatten
Blåbär

Hacka ihop smör, socker och mjöl. Tillsätt vattned och knåda snabbt ihop till deg. Låt vila 30 min-1 tim.
Nyp ut på botten i pajform, men spar ca 1/4 eller lite mer, av degen till pajtoppen.
Blanda väl ung 1 liter blåbär med ca 1 1/2 dl socker (lite beroende på hur sura bären är), ett par msk potatismjöl eller maizenamjöl och 2 msk vaniljsocker.
Fyll pajskalet med bären och "dutta" ut resterande pajdeg över. Jag plattar ut små bitar av deg och lägger över så att det nästan, men inte riktigt, täcker alla bär. Går mycket fortare än att kavla lock :-)!
Grädda ca 45 min i 175 grader ugn, eller tills det ser klart ut. Jag är usel på tider, jag går på känn.

Servera med vaniljvisp/-sås. Här finns ingen vaniljvisp, amerikanarna envisas med att äta glass till alla pajer, vilket visserligen är gott, men inget slår vaniljsås. Därför har jag gjort en egen, men jag vette sjutton hur god den blev. Får återkomma med detta efter eftermiddagsfikat.


Eat well, cook good food and stay in touch

Inga kommentarer: