14 september 2005

Parmesanpanerad kycklingfilée med tomat och basilika

Nånting nytt jag prövade med de "gamla vanliga" kycklingfiléerna. Det var gott, men kycklingen blev lite torr, filéerna var ganska tjocka och jag tror det kanske skulle bli bättre om man bankade ut dem lite grann. 14 minuters stektid var alltdeles för kort, vid det laget var kycklingen fortfarande halvrå. Jag gjorde inte löken och paprikan heller, så det vet jag inte hur det blir.

1 kg små potatisar
1 liten röd paprika, urkärnad och skuren i smala strimlor
1 grön paprika, urkärnad och skuren i smala strimlor
1 gul lök, skalad och tunnt skivad
4 stora vitlöksklyftor
1 tsk rödpeppar-flingor
1/2 dl olivolja
5 dl grovriven Parmesanost
4 skinn- och benfria kycklingbröst
4 hackade och urkärnade tomater
15-20 hackade, färska basilikablad
Grovt salt och färskmalen svartpeppar

Värm ugnen till 250 grader

Halvera eller kvarta potatisen. Täck en långpanna med folie och blanda paprika, potatis, lök, vitlök och rödpeppari den. Häll över ca 3 mska olivolja, eller tillräckligt för att alla grönsaker ska vara täckta. Salta och peppra generöst. Rosta grönsakerna i ugnen 20-22 minuter, eller tills dess potatisen är mjuk och övriga grönsaker knapriga i ändarna. Vänd potatisen efter ca 15 minuter.

Tillaga kycklingen medan potatisen är i ugnen. Hetta upp en non-stick stekpanna med ett par matskedar olivolja (Det är viktigt att pannan är riktigt het när man lägger i kycklingen). Lägg upp den grovrivna parmesanen på en stor tallrik, eller lite smörpapper och peppra kycklingen på båda sidor (men salta inte, osten är salt nog i sig själv). Vänd kycklingen i osten och pressa in så mycket ost som det går. Stek kycklingen 7 minuter/sida eller tills dess den är färdig och osten har blivit ett jämt, krispigt skal runt kycklingen. Låt kycklingen rinna av på lite hushållspapper när den är färdig

Blanda tomater och basilika i en skål och salta och peppra.

Servera kycklingen med generöst med tomatröra över och med grönsaksblandningen.



Eat well, cook good food and stay in touch

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det där låter som en ny favorit rätt! Måste prova nästa helg!!

Anonym sa...

Första besöket här och jag blev genast riktigt hungrig! Hit återvänder jag igen!
Kan även passa på att tipsa om min variant av Parmesangratinerad kycklingfile.
http://www.millan.dk/projektkokbok/
Du hittar recepten i vänsterkanten.