Först ska kakan svalna i formen (vilket den gör just nu), samt senare kallna/stelna i kylskåp över natten. I morgon ska den glasseras och dekoreras, samt avnjutas förhoppningsvis.
Receptet kommer från en kokbok jag har som heter "Illustrated book of desserts". Tårtan ska räcka till minst 12-16 personer, beroende på hur tjocka bitar man vill skära och eftersom det är en mäktig tårta, så tror jag det blir närmare 16 än 12 bitar av den.
500 gr 50/50 mörk/ljus choklad i bitar
450 gr smör
2,5 dl socker
2,5 dl mellangrädde
1 msk vaniljsocker eller -extrakt
8 stora ägg
½ tsk salt Chokladlassyr
200 gr mörk eller blandad choklad, beroende på smak
2 msk smör
3 msk mjölk
2 msk ljus sirap
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en rund form med löstagbar botten. Blanda alla ingredienser utom äggen i en tjockbottnad kastrull och värm på svag värme tills dess chokladen har smält och smeten är jämn. Vispa äggen lätt i en stor skål och blanda ner (vispa hela tiden) chokladsmeten i dem. Vispa tills det är väl blandat. Häll smeten i formen och grädda i 45 minuter eller tills dess en provsticka instucken ca 5 cm från kanten är ren. Låt kakan svalna i formen . OBS! Smeten är väldigt rinnig när man häller den i formen, så se till att formen är helt tät, eller lägg ev. bakplåtpapper eller folie under som droppskydd.
Släpp upp kanterna på formen när kakan har svalnat helt, ta ut kakan och vira in den, fortfarande med bottenplattan kvar, i folie och låt stå i kylen minst 6 timmar, gärna över natten.
Blanda chokladglassyren genom att smälta chokladen och smöret i en tjockbottnad kastrull (om man använder för tunn botten så blir chokladen för varm för snabbt och kan brännas eller bli grynig). Blanda i mjölk och sirap när chokladen är helt smält. Ta ut kakan ur kylen och ta loss den från bottenplattan. Lägg den på ett tårtfat täckt med smörpapper i remsor (för att skydda fatet) och bred över den varma glassyren. Börja uppanpå kakan och låt rinna ner på sidorna. Jämna till. Ta bort smörpappret. Om tårtan inte ska serveras på en gång, låt den stå i kylen.
Servering: Vispa grädde och dekorera med spritsad grädde och kanderade violer Eller servera bara vispad grädde vid sidan av och gärna blandade bär.
Until next time; Eat well, cook good food and stay in touch
4 kommentarer:
Jamen, du kan ju bara inte låta bli att tala om hur det gick med kakan! Å var är receptet? Jag älskar ju chokladkakor/tårtor!!
Skicka en kommentar