I alla fall. Nu är jag inne i en sån där matbrödsperiod igen och efter att ha bakat Rofans vardagsbröd, som jag fick receptet på av en kompis och som är ett otroligt gott, och lättbakat, bröd, så jag blivit väldigt "brödinnovativ". Det vill säga jag har blivit sugen på att hitta på egna bröd och slänga ner lite av varje i dem och se "hur det blir". Slutsatsen hitills är att bröd är väldigt förlåtande, det blir ofta ganska ok med det mesta, men det blir bäst om man inte är för nyttig. Bröd tycker inte om, i alla fall inte bröd bakade med amerikanska mjölsorter, att bara bakas på grovt mjöl eller liknande, det blir för lite gluten eller nåt och brödet blir supersmuligt så fort det svalnar.
Senaste, "Rofsainpspirerade" brödbaket resulterade i alla fall i väldigt gott, lite mellangrovt och halvsött, bröd. Nu gjorde jag ju lite på en höft utan recept, men på ett ungefär:
2 dl havregryn
2 dl krossat vete
1 dl rågflingor
1-2 dl russin (kan uteslutas om man inte tycker om russin)
5 dl kokande vatten
1 pkt torrjäst
5 dl filmjölk
3-4 msk brödkryddor
½ dl mörk sirap
2 tsk salt
5 dl rågmjöl
ca 10 dl vetemjöl + ca 2 dl till utbak
Blanda de fyra första ingredienserna, samt brödkryddor och salt i en bunke. Slå över det kokande vattnet. Låt stå ca 45 minuter, eller tills flingorna känns mjuka.
Hetta upp filmjölken till ca 40-50 grader. Häll torrjäst, sirap samt 1 dl mjöl i "gröt"skålen. Häll över den varma filmjölken och blanda väl. Tillsätt mjölet, lite i taget och knåda ca 7-10 minuter. Degen är ganska lös och kladdig, om den är för lös, tillsätt i såna fall ytterligare vetemjöl. Jäs under bakduk i 40 minuter.
Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda degen. Dela i två bitar så går det lättare. Forma till två stycken limpor och lägg på plåt täckt med bakplåtspapper. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter. Pensla limporna med uppvispat ägg och grädda i ca 250 ugn i 10 minuter. Sänk sedan värmen till 150 grader och grädda ytterligare 30 minuter, eller tills dess bröden låter lite ihåliga om man knackar på dem (det går säkert bra att baka i formar också, men då vet jag inte hur länge de ska gräddas). Bröden blir ganska kompakta och saftiga, vill man ha lite torrare och luftigare bröd kan man nog grädda dem ytterligare 5 minuter.
Eat well, cook good food and stay in touch
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar