3/4 dl färskpressad citron
3 1/2 tsk citronskal (ca 2-3 citroner)
225 gr smör
6 dl mjöl
1 tsk bakpulver
3 dl socker
1 stort ägg
2 tsk vaniljsocker
1 msk vallmofrön + mer till garnering
Sätt ugnen på 175 grader. Hetta upp citronjuicen så att den knappt kokar och låt sjuda tills dess ungefär hälften återstår av den. Tillsätt hälften av smöret och rör runt tills dess smöret smält.
Blanda mjöl och bakpulver i en skål. Rör smör och 2 dl socker smidigt i en annan skål och blanda sedan i ägget och citronsmöret. Vispa med elvisp ca 3 minuter. Rör sedan ner vanilsockret, 2 tsk av citronskalet och tillsist mjölblandningen och vallmofröna.
Rör ihop resterande dl socker med den resterande 1 1/2 tsk citronskalet. Rulla matskedsstora bollar av degen i citronsockret och lägg med ca 3 cm mellanrum på plåt. Doppa botten på ett glas i sockerblandningen och platta till kakorna så att de blir knappt en cm tjocka. Strö till sist över mer vallmofrön.
Grädda i 10-11 minuter, eller tills dess botten på kakorna är ljusbruna i kanterna. Låt svalna på bakgaller. Kakorna kan förvaras i lufttät burk i ca en vecka
Eat well, cook good food and stay in touch
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar