2 november 2004

Brödpudding med Pralines

En matig efterrätt med rötter i södra USA, som passar bra efter t.ex. soppa, eller annan lätt mat. Receptet kommer från Emeril och Foodnetwork. 8 portioner.

8 dl gräddmjölk
1 medelstort dagsgammalt franskbröd skuret i 1,5 cm stora bitar (ca 15 dl bröd)
4 ägg
2,5 dl farinsocker
½ tsk malen kanel
1/4 tsk riven muskotnöt
1 tsk vaniljextrakt

Pralines:
3 dl farinsocker
knappt 1 dl kondenserad mjölk
1 msk smör
2,5 dl hackade pecannötter
nypa salt

Börja med att göra pralines: blanda alla ingredienser utom nötterna i tjockbottnad kastrull. Koka upp under omrörning och tillsätt sedan nötterna. Koka över medlestarkvärme tills dess man kan göra ett kulprov (när en liten klick smet går att forma till mjuk boll i isvatten). Ta av kastrullen från värmen och rör runt tills dess smeten tjocknat ytterligare. Droppa ut smeten med tesekd på bakplåtspapper och låt stelna. Skär i bitar.
Brödpuddingen: Vispa ihop ägg, socker, kanel, muskotnöt och vanilj i en stor skål. Vispa ner gräddmjölken. Blanda ner brödet och låt stå och svälla i ca 15-20 minuter (det är viktigt att brödet får stå en stund och suga upp smeten, annars flytter brödet upp och lägger sig på ytan i ugnen med ett lager äggsmet under. Mindre smarrigt och mer likt ugnspannkaka med brödtopp ;-)). Tillsätt de hackade pralinerna och häll över blandingen i en stor ugnssäker form. Grädda i 175 grader ca 45-50 minuter, eller tills dess en provsticka är torr. Servera puddingen halvvarm/ljummen med vispad grädde smaksatt med lite whiskey eller bourbon.

Supergod efterrätt. Jag har gjort den flera gånger, men jag skippade pralinerna efter första gången, jag tyckte inte de gjorde varken till eller från. Istället tar jag ofta ca 1 dl russin och lägger i blöt i bourbon en stund, innan jag tillsätter dem i smeten. Vill man ha en mer barnvänlig dessert, kan man blötlägga dem i apelsinjuice en stund istället och sedan också tillsätta ca 2 tsk rivet apelsinskal.


Eat well, cook good food and stay in touch

Inga kommentarer: