2 december 2002

Tangerine tarte

Det här receptet ser krångligare ut än det är. Pajen blir väldigt frisk och syrlig och passar bra efter t.ex. en köttmiddag. Pajen är en tradition på våra Thanksgivingmiddagar.Receptet kommer från en av mina favoritkokböcken; The Complete Entertaining Cookbook, från Williams-Sonoma.

Pajdeg:
125 gr kallt smör
3½ dl vetemjöl
½ tsk salt
1 msk socker
3-4 msk isvatten

Fyllning:
6 äggulor
2.5 dl färskpressad tangerinejuice
1.25 dl färskpressad citronjuice
375 gr socker
125 gr smör, i småbitar

Topping:
5 dl vispgrädde
50 gr florsocker
Rivet skal från 4 tangeriner
Mandarin/apelsin likör efter smak
Börja med pajdegen. Skär smöret i småbitar. Hacka ner smöret i mjölet, sockret och saltet. Skär med kniv, eller i matberedare, tills det är en grynig massa. Tillsätt isvatten, 1 msk i taget, tills det precis håller ihop. Ta ut på mjölat bord och knåda ihop till en deg. Kavla ut till en rund platta som täcker en pajform, gärna med avtagbar kant (ca 25 cm i diameter). Klä formen och ställ kallt.

Blanda med äggulor, juicerna och socker i skål som tål värme (rostfritt stål tex). Sätt skålen över en kastrull med sjudande vatten. Se till att ingen vattenånga kommer in i skålen. Vispa blandningen kraftigt tills den tjocknar. Rör då i smör, det rivna skalet och apelsinlikören. Ställ kallt i minst ett par timmar.

Baka pajskalet i 200 grader, ca 10 minuter. Sänk värmen till 180 grader och fortsätt grädda ca 15-20 minuter, eller tills gyllenbrunt. (Glöm inte sätta folie runt kanterna så att de inte faller ihop. Ta bort foliet de sista 3-4 minuterna). Låt svalna.

Vispa grädden ganska hårt. Rör ner florsocker, rivet skal och likör efter smak. Fyll de kalla pajskalen med tangerinefyllningen. Bred grädden över i mjuka kullar, nästan ända ut till kanterna.


Eat well, cook good food and stay in touch

Inga kommentarer: