26 april 2002

Black Currant wheels

Det här receptet fick jag av en fd arbetskamrat, som en gång hade med dem till kaffet. De är relativt lättbakade och JÄTTE goda! I stort sett är det en variant på mördegskakor med sylt eller hallongrottor. Ursprungsreceptet tror jag kom från en engelsk "afternoon tea" kokbok.

1 cup smör (ca 250 gram)
Ca 1 dl florsocker
5 dl vetemjöl
några droppar bittermandelessens
2 msk svartvinbärsgelé

Sätt ugnet på 175 grader. Ställ 12 bakformar på en plåt (använd gärna dubbla formar, det ger lite mer stabilitet, eftersom "smeten" blir relatvit tjock och trögflytande) eller använd muffinsplåt.

Rör smör och florsocker smidigt. Tillsätt bittermandel och mjöl. Rör till en smidig smet. Spritsa ut smeten i formarna, först för att täcka botten och sedan i en ring, så att det bildas en ring runt ett litet hål liksom. Grädda ca 20 minuter eller tills det är gräddat och har fått lite färg (det bränner ganska fort, så pass på tiden). Låt svalna på galler. Fyll hålet i mitten av formarna med svarvinbärsgelé och pudra florsocker över före servering.


Eat well, cook good food and stay in touch

Inga kommentarer: