20 mars 2002

Cheesecake

Här i USA finns det ungefär lika många recept som hävdar att de erbjuder den "sanna" cheesecaken som det finns cheesecakes. Det här receptet har jag fått av min kusins fru, som är amerikanska, och även om jag vet inte om det ÄR det första riktiga receptet, så kan jag lova att det smakar precis som RIKTIG cheesecake smakar här i New York och som i alla fall jag tycker det ska smaka. Såå gott!!

Pajskal:

16 finstötta Grahamskex av Digestive typ
125 gr smör, vamt(nästan smält)
Fyllning:
2 Paket Philadelphia ost
3,5 dl socker
½ tsk vaniljsocker
4 Uppvispade ägg
Topping:
4,5 dl creme fraiche eller gräddfil
1,2 dl socker
½ tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda grahamskexsmulor och smör. Tryck ner i botten av en pajform m. löstagbar kant. Ställ in i kylen. Blanda alla ingredienser till fyllningen i en skål och vispa med elvisp i ca 10 minuter, eller tills det är en jämn smet utan klumpar. (Elvisp är defintivt att rekommendera här. Ju luftigare, jämnare smet, desto godare blir resultatet).

Häll i fyllningen i pajskalet och klä in formen med ugnsfolie (för att undvika att få in vatten om formen inte är riktigt tät). Grädda i vattenbad upp till formens halva kant i ca 60 minuter eller tills den ser hyfsat stelnad ut. OBS! Det får gärna vara lite löst i mitten av formen, det kommer att stelna när det svalnar. Ta ut ur ugnen och låt svalna. Blanda under tiden ihop toppingen till en jämn smet. Häll över den svalnade kakan och grädda ytterligare 10 minuter. Ta ut och ställ kallt minst ett par timmar, gärna över natten.


Eat well, cook good food and stay in touch

Inga kommentarer: