4 mars 2009

Guavafrukt


Mycket kan jag säga om barnmat, men aldrig trodde jag väl att jag skulle lära mig äta nya saker, av det.

Men här har jag nu upptäckt Guava! Luktar himelskt, som en blandning av jordgubb och citron (lite i starkaste laget kanske) och smakar som ett päron med innanmäte av jordgubb och passionsfrukt. Supergott och tydligen väldigt nyttig, vilket ju inte gör saken sämre. Enda nackdelen är väl att det inte direkt är billig frukt, men så värst mycket dyrare än en passionsfrukt var det just inte, så nog kan man unna sig en emellanåt.

Vad gjorde man innan internet och Wikipedia, säger jag bara? Hur skulle jag annars ens vetat hur man äter en Guava, rå eller kokt, om skalet är ätbart, att kärnorna smakar gott etc.

Men nu vet jag; Den äts rå, men kan även kokas till ex. marmelad (skalet är väldigt rikt på pektin, vilket gör den ideal som marmeladfrukt). Det vanligaste är att dela den mitt itu och sedan skrapa ur innandömmet med en sked, men skalet är ätbart och anses vara den nyttigaste delen av frukten (antagligen den mest besprutade delen också, så jag är inte säker på att nyttigheterna överväger där). Jag smakade på det lite och det var faktiskt riktigt gott (vissa sorters Guava kan ha lite bittert skal, men inte den jag köpte i alla fall.). I mitten finns det passionsfruktsliknande kärnor, vilka är jättegoda.

Hur jag upptäckte allt detta? Genom lillgrisens Guavafrukt på burk, som luktade (och smakade) så gott att jag var tvungen att se om jag kunde hitta själva frukten :-)



Eat well, cook good food and stay in touch

2 kommentarer:

Anonym sa...

Då ska jag våga mig på att köpa guava frukt nästa gång jag handlar. Har bara druckit typ mineralvatten med smak av guava tidigare.

Jenny sa...

matimagen: Prova absolut, jag tycker det var jättegott och fräsht - lite likt passionsfrukt! Kan tänka mig att smaksatt vatten med Guava är gott också. Kram!