Jag hittade ett recept i ICAs Rutiga Bakboken, som verkade lagom avancerat. Bortsett från lite pill med kavlande etc, så var det mycket lätt. Degen smakade ungefär som bulldeg med lite brödkrydde-smak, vilket är just precis vad det är också. Hönökakor må vara hur gott som helst, men särledes hälsosamt och fiberrikt bröd är det kanske inte.
Problemet med det hela kom vid gräddningen. Enligt kokboken "bakades brödet i hällugnar av fiskarhustrur på Hönö och omkringliggande öar" och det är där problemet ligger, tror jag. Min ugn är definitivt en ny, trevlig ugn, men hällugn är det icke. Och inte heller blir den lika varm som en hällugn, även på högsta värme. Så de stackars bröden, som dessutom skulle naggas med brödnaggare, något jag inte äger men genast känner att jag måste ha, var inte speciellt bruna när gräddningstiden på fem minuter var slut. Det var däremot bakplåtspappret, som höll på att brinna upp av värmen. Bröden var klara, och smakade gott, men såg mest ut som Pitabröd, lite puffiga och blekfeta.
Tillsist tröttnade jag på bränt bakplåtspapper (kanske är svenskt papper mer värmetåligt än amerikanske, who knows?) och sänkte helt sonika värmen till mer normala 225 grader och gräddade de sista bröden som runda frallor/bullar modell större. Och det blev gott det med, om än inte särskilt likt en Hönökaka. Alls.
Summasumarum är att jag nog är villig att prova ett annat recept en gång till, för att ta reda på om det är jag eller recepten det var fel på. Men annars har jag full förståelse för varför man köper Hönökakor i affären till vardags. Om man inte äger en hällugn.
Eat well, cook good food and stay in touch
2 kommentarer:
rde hönökaka härom dagen och jag kan rekommendera dem :) receptet finns här i fall du vill testa att baka dem :)
http://mollyshalsoblogg.blogspot.com/2009/02/honokaka.html
ha en fortsatt bra dag/kväll :)
kram
Molly: Välkommen hit :-)! Jag tog mig ett tips på ditt recept på hönökakor och fast det såg väldigt likt ut det jag gjorde, så är det lite skillnad - och framför allt så såg dina färdiga bröd ut som hönökakor och det gjorde defnitivt inte mina, så jag ska prova ditt recept nästa gång! Tack för tipset! Kram
Skicka en kommentar