12 november 2008

Onsdagrecept: Chicken Tikka Masala

Världens populäraste Indiska mat - som inte är indisk överhuvudtaget. Åtminstone inte traditionellt, även om man idag äter det i Indien också. Ursprunget sägs vara en kock på en indisk restaurang i London som fick en tallrik med Chicken Tikka utsänt till köket av en besviken gäst. Kocken, från Bangladesh, tog då snabbt och värmde en burk med redd tomatsoppa, öste i lite indiska kryddor och hällde alltihop över Basmati ris, innan han skickade tillbaka det till gästen. Resten är, som man säger, historia. Härom året lär denna populära rätt till och med ha gått om både Yorkshire pudding och fish and chips som Sorbritaniens nationalrätt #1!

Det här är dessutom mitt nya "vill äta varje dag till middag" recept, för det är verkligen jättegott. Det är lite pill med hackandet, men i övrigt är detta inte något svårt recept - Det blir dessutom bara godare av att stå över natten också och bli matlåda.

Kycklingen är supergod att äta som den är dessutom, med kanske bara sallad till om man inte är sugen på ris och sås. Jag tänkte pröva att göra den på grillen nån gång också, det tror jag kan bli super.


Chicken Tikka
1/2 tsk mald spiskummin
1/2 tsk mald, torkad koriander (här är det fröna vi talar om, inte bladen)
1/4 tsk cayenne peppar
1 tsk bordssalt (finmalt)
1 kg skinn- och benfria kycklingbröst
2,5 dl yogurt (inte lätt, eller fettfri!)
2 msk matolja
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk riven färsk ingefära

Masala sås
3 msk matolja
1 medelstor lök, finhackad (ca 3 dl)
2 finhackade eller pressade vitlöksklyftor
2 tsk finriven färsk ingefära
1 serrano chili, fint hackad (beroende på hur stark man vill ha såsen kan man antingen ta med eller ta bort senor och kärnor)
1 msk tomatpure
1 msk garam masala krydda
2 burkar krossade/passerade tomater
2 tsk socker
1/2 tsk salt
2 dl vispgrädde
1/2 dl hackad färsk koriander (bladen)


Börja med kycklingen; Blanda spiskummin, koriander, cayenne peppar och salt. Fördela kryddblandningen över båda sidor av kycklingbrösten, och klappa in ordentligt i köttet. Lägg kyckligen på ett fat, täck med plastfolie och ställ kallt 30-60 minuter.
Blanda under tiden ihop yogurt, olja, vitlök och ingefära i en separat skål och ställ åt sidan.


Sås: Hetta upp oljan i en gryta. Tillsätt löken och stek den på medelstark värme tills den är mjuk och ljusbrun, ca 8-10 minuter. Tillsätt vitlök, ingefära, pepparfrukt, tomatpure och garam masala. Låt bryna ca 3 minuter under omrörning så att det inte bränns. Tillsätt tomater, socker och salt och låt koka uåå. Sänk värmen och sjud ca 15 minuter, rör om ibland. Rör tillsist ned grädden och låt det koka upp igen. Ta av från värmen och håll varm under lock (Såsen kan även göra upp till 4 dagar i förväg och förvaras i lufttät burk i kylskåp).


Sätt på grillelementet i ugnen och positionera ett grillgaller ca 15 cm under. Ta ut kycklingen ur kylskåpet och använd kökstänger för att doppa filéerna i yogurtblandningen (Kyckligen ska vara täckt av ett tjockt lager yogurt). Lägg på ett grillgaller med plåt under (täck med folie så slipper det bränna fast) och grilla ca 10-18 minuter, eller tills dess kyckligen är helt genomstekt. Vänd efter halva tiden.

Låt kyckligen vila 5 minuter och skär sedan upp den i 2-3 cm stora kuber och rör ner i den varma såsen (Kycklingen ska inte koka i såsen). Rör ner den hackade cilantron och servera med basmatiris och sallad.


Källa: Cook´s Illustrated, Oct 2007

Eat well, cook good food and stay in touch

4 kommentarer:

Anonym sa...

Mmmm verkar jättegott, ska testas i helgen! Men du, visst är cumin på engelska "spiskummin" (inte kummin) på svenska? Tack för smaskigt tips!
/ Åsa

Jenny sa...

Åsa: Helt sant! Tack för påpekandet, jag har ändrat receptet! Så går det när man blir för "svengelsk" :-). Kram!

Anonym sa...

Verkar jättegott! Det måste jag testa vid tilfälle. Men du.."Rör ner den hackade cilantron " om jag har förstått det hela rätt så måste det betyda koriander..eller?

Kramar från Camilla i Motala

Anonym sa...

Tänkte att jag skulle kommentera och säga snyggt tema, gjorde du det själv? Det är verkligen häftigt!