1 oktober 2008

Fisksoppa med aioli

Här har det lagats ganska mycket mat de senaste dagarna. Det går lite i vågor det där, lusten att laga mat. Men just nu har det varit roligt igen.

I fredags blev det fisksoppa, vilket är så enkelt och så gott. Åtminstone om man gör det lite efter eget huvud och inte läser kokböcker om hur man ska koka bouillabaise (stavas nog inte så), för det gjorde jag och det var typ ett Martha Stewart projekt. Så här är i alla fall Fisksoppa a´la västerled:

1 lök
3-4 stora vitlöksklyftor
3 dl vitt vin
3 fiskbuljongtärningar
2 pkt saffran
1 burk hela tomater med spad

Grovhacka lök och vitlök. Mjukstek i olivolja i en stor kastrull. Tillsätt övriga ingredienser och sjud på svag värme ett par timmar under lock. Späd ev med vatten/vin om det verkar för tjockt.

1 fänkålshuvud
3-4 stora potatisar
1 bit skinnfri lax, ca 400 gram
1 bit vit fast fisk, typ kolja eller ve och fasa och makalöst politiskt okorrekt; torsk, ca 400 gram
1 påsa musslor med skal, rensade och tvättade
250 gram små pilgrimsmusslor (Här heter de bay scallops, till skillnad från riktiga pilgrimsmusslor som heter sea scallops)
ca 250 gr räkor (här säljs de ju råa, så det var det jag använde)

Skär potatis och fänkål i ganska stora bitar och koka med i soppbasen ca 30 minuter. Späd med mer vatten och fiskbuljong, eller varför inte en skvätt vin, till lagom soppkonsistens. Jag tycker om tjocka soppor, så det här var nog närmare en lös fiskgryta kanske. Skär fisken i bitar, ca 2 cm och tillsätt. Lägg sist av allt i musslor, små pilgrimsmusslor och räkor. Klart!

Servera med aioli. Vilket jag faktiskt gav mig på och det visade sig vara superlätt.

2 stora äggulor
4-6 finhackade eller pressade vitlöksklyftor
salt och peppar
2,5 dl olivolja
1 tsk färskpressad citronsaft
1/2 tsk kallt vatten

Vispa ihop äggulor, vitlök och salt&peppar i en skål (Jag använde elvisp hela tiden). Tillsätt olivoljan MYCKET LITE i taget, typ droppvis bara i början. Vispa hela tiden. När blandningen börjar tjockna kan man tillsätta lite mer åt gången, bara man hela tiden ser till att det blir välblandat innan man häller i mer. Tillsätt tillsist citronsaft och vatten och smaka av med ev. mer salt och/eller peppar. Servera omedelbart, eller förvara i kylskåp upp till 2 dagar.


Eat well, cook good food and stay in touch

Inga kommentarer: