24 september 2008

Onsdagsrecept: Brownies

Brownies måste väl vara den amerikanska kusinen till den svenska kladdkakan antar jag. Löjligt enkla att baka och beroendeframkallande - särskilt om de är kladdiga och lite "chewy". Och det är de ju. Prinsessan tycker att man ska ha vispgrädde och jordgubbar till, som till kladdkaka antar jag igen, personligen tycker jag att det är gott, men överkurs.



200 gr semisweet choklad (jag använder lika ofta vanlig mjökchoklad, för att jag gillar det bättre och man tager vad man haver)
200 gr smör, skuret i bitar
3 stora ägg
450 gr socker
1/4 tsk salt
2 tsk vaniljessence
2,75 dl vetemjöl

Värm ugnen till 180 grader. Smöra en ugnssäker kvadratisk form, ca 20 cm.
Bryt chokladen i mindre bitar och smält i vattenbad tillsammans med smöret. Jag fuskar ibland och hivar in alltihop i micron och det funkar också bra, men gör nu som det står i receptet, för säkerhets skull och skäll inte på mig annars :-). När chokladen och smöret har smält rör man det slätt och ställer åt sidan för att svalna lite.

Vispa ihop ägg, socker, salt och vanilj i en bunke. Tillsätt chokladsmöret under vispning. Strö över mjölet och vispa/rör tills det precis har blandat sig. Häll smeten i den smorda formen och grädda ca 35-40 minuter, eller tills dess en provsticka i mitten är nästan ren. Jag gillar som sagt brownies kladdiga, så jag håller mig definitivt till den undre gräddningstiden.

Låt svalna och skär upp i ca 5 cm rutor. Använd gärna en plastkniv, så fastnar det inte så lätt på själva kniven. Brownies kan förvaras i en lufttät burk i rumstemperatur i upp till 3 dagar. Om det mot förmodan skulle finnas några kvar så länge...

Källa: Essentials of Baking, Williams-Sonoma

Eat well, cook good food and stay in touch

Inga kommentarer: