600 gr torskfile'
1/4 lök
1/2 morot
1 lagerblad
1 tärning fiskbuljong
2 msk mjöl
1 msk smör
2-3 msk ättika
1/2 citron
1-2 msk socker
2 ägg
en rejäl knippa persilja
salt och peppar efter smak
Klyfta löken och skär moroten i skivor. Koka upp vatten (tillräckligt för att täcka fisken) i en kastrull eller traktörpanna, tillsammans med lagerblad, morot, lök, buljongtärning och ev lite salt och peppar. Koka äggen. Koka fisken tills dess den är vit och fast.
Smält smöret i en kastrull och tillsätt ca 1/2 dl fiskspad. Rör ner mjölet och vispa till en slät smet. Vispa gradvis i ca 5 dl mer fiskspad, eller tills dess såsen får en lagom tjock konsistens. Tillsätt ättika, citron, socker och kryddor. Börja med den mindre mängden socker och smaka sedan av allt eftersom med mer socker och/eller ättika. Jag tycker om en ordentlig sötsur brytning och jag gillar ättika, men smaken är som baken. Hacka ägg och persilja och tillsätt precis före servering. Servera med kokt/pressad potatis eller ris. 4 portioner
Eat well, cook good food and stay in touch
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar