18 februari 2009

Onsdagsrecept: Chocolate Chip Cookies


Så amerikanska. Så goda i sin enkelhet. Här kan man köpa färdig deg och mixer i parti och minut, men faktum är att det är superlätt att göra sina egna kakor. Chokladen kan varieras hur mycket som helst, de klassiska har semisweet choklad (vad det heter på svenska har jag ingen aning om, det är som ljus mörk choklad. Typ :-)), men vi tar minst lika ofta mjölkchoklad. Eller vit choklad, det är jättegott också. Nu tycker inte barnen om nötter, så det brukar vi inte ha i, men mina favoriter är annars vit choklad och hackade macadamianötter -såå gott!

Som vanligt använder jag hushållsassistent när jag bakar.

Du behöver:
3,2 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
225 gr smör, rumstempererat
2 dl strösocker
2 dl brun farin (väl packade decilitermått)
1 tsk vaniljessence
2 stora ägg
350 gr semisweet chocolate chips, eller finhackad choklad
ev 2,5 dl valfria hackade nötter



Sätt ugnen på 175 grader. Blanda mjöl, bikarbonat och salt i en skål. Rör smör, båda sockersorterna och vanilj smidigt i en annan skål. Tillsätt äggen, ett i taget, under omrörning/vispning, så att det blandas väl. Tillsätt mjölblandningen, lite i taget, och fortsätt röra. Blanda tillsist ned choklad och ev. nötter.



Klicka ut rågade matskedar med smet på bakplåtspappersklädda plåtar (eller smörj plåtarna). Grädda ca 9-11 minuter, eller tills kakorna är gyllenbruna. Låt kakorna ligga på plåten ett par minuter när de kommer ut, och lägg dem sedan att svalna helt på bakgaller. Blir ca 50 kakor.



Eat well, cook good food and stay in touch

Inga kommentarer: