2 oktober 2008

Kastanj-, kantarell- och silverlökslåda

500 gr kastanjer
500 gr silverlök
1 kg kantareller
1,25 dl kycklingbuljong
färsk timjan
ca 100 gr smör

Skär ett litet kryss i toppen av kastanjerna och lägg den i en vid kastrull och täck med vatten. Koka i ca 15 minuter, eller tills dess köttet inuti kastanjen är ljusbrunt rakt igenom (om det är vitare mot mitten än utåt, är kastanjen inte färdig. Koka i sådana fall ytterligare ca 10 min.). Häll av vattnet och låt kastanjerna svalna ett par minuter. Skala av det hårde ytterkskalet, samt det bruna tunna innerskalet.

Skär ett kryss i toppen av de små silverlökarna och koka ca 10 minuter, eller tills de är mjuka. Låt svalna och skala sedan lökarna. Rensa och skölj kantarellerna och skär ev. i mindre bitar, om det är väldigt stora svampar. Stek i omgångar i smöret, tills dess de är mjuka och lätt brynta. Blanda svamp, lök och kastanjer i en ugnsfom och häll över kycklingbuljonen, färsk timjan samt salt och peppar efter smak och rör runt. Klicka över ca 1-2 msk smör och värm i ugnen (200 grader) ca 15 minuter. Räcker till 12 små portioner, eller 6-8 större. Servera till kött och fågel.


Eat well, cook good food and stay in touch

Inga kommentarer: