16 februari 2006

Cheesecake- och chokladkaka

Tänkte baka nånting nytt igår, och tog därför fram ett recept jag sparat från, om det nu antingen var en gammal Matmagasinet eller Allt om Mat, som väl legat sparat ett bra tag. "Cheesecake- och chokladkaka", lät lätt och bra att ta med sig när man går bort på "Superbowl". Sagt och gjort, så här löd receptet:

Chokladkaka
150 gr smält smör
2 ägg
3 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 ½ dl vetemjöl
4 msk kakao
Vispa ihop ägg och socker. Tillsätt övriga ingredienser, rör sist ner smöret. Sätt ugnen på 200 grader och häll smeten i i en smord och bröad pajform med löstagbar kant. Grädda i 10 minuter. Gör under tiden cheesecakefyllningen:
400 gr phildalphiaost
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 msk lime- eller citronsaft
3/4 dl socker
Vispa ihop allt utom philadelphiaosten, rör sist ned osten och rör till en jämn smet. Håll på cheesecake smeten på chokladsmeten och grädda ytterligare ca 15 minuter.

Låter ju inte för knepigt, och fort verkade det gå också, så jag satte igång. Chokladkakan rördes ihop (misstänkt lik en kladdkaka :-)) och hälldes i den smorda formen. Formen blev väääääldigt full... Vore kanske bra om man skrev ut ungefär hur stor form vi talar om här, eller kanske har alla samma mått på sina formar i Sverige? I vilket fall började jag fundera över hur jag skulle få plats med cheesecaken, men säger receptet att det ska gå, så går det väl resonerade jag.
Sedan var det det där med att röra ihop cheesecaken. Ingenstans i receptet stod det nånting om att osten ska vara rumstempererad. Fast det måste den nästan vara, annars blir det klumpar i smeten. Sedan skulle då som sagt den andra smeten hällas på den första. Som efter 10 minuter i ugnen fortfarande var minst sagt rinnig. Guckar man då på en massa tung ostsmet så rinner det över, i den redan fulla pajformen. Så jag bytte form och det gick väl det också. Och sedan väntade jag 15 minuter.

Så här står det ordagrant i receptet: "Smeten ska fortfarande vara lite lös, lite åt kladdkakehållet. Tänk på att inte baka chokladkakan för länge. Det är just det där geggiga som är så gott." Det håller jag med om, men efter 15 minuter var halva kakan inte det minsta stelnad, den var mer rinnig. Så jag gräddade fem minuter till. Och fem minuter till. Och ytterligare fem. Sedan fick kakeländet komma ut, rinnig eller inte. Dvs den var lös i mitten fortfarande, som en "riktig" cheesecake ska vara, men återigen, sa de lös, så blev det lös.

Tillsist stod de tinte heller nånting om huruvida kakan skulle serveras varm, kall, rumstempererad eller vad. Bara att man skulle servera med färska bär. Då kan jag meddela att varm är kakan fortfarande superkladdig och alldeles för geggig. Rumstempererad är den lika geggig och kladdig. God, men liksom underbakad. MEN, ställer man in den i kylen över natten blir det perfekt! En kompakt, segkladdig cheesecake- & chokladkaka. Jaja, övning ger färdighet heter det ju och skam den som ger sig. Däremot måste jag säga att receptet som sådant var något bristfälligt, framförallt med det faktum att man faktiskt inte kan äta kakan på en gång, för då rinner den iväg.

Eat well, cook good food and stay in touch

Inga kommentarer: